Kedilerde kronik üst solunum yolu hastalığı belirtilerinin en yaygın nedeni viral hastalık ve ardından gelen kendi kendini devam ettiren iltihaplanma olsa da, diğer nedenlerin elenmesi gerekir.
Bunlara;
Yabancı cisimler,
Bakteriyel veya fungal enfeksiyonlar,
Oral-diş hastalıkları ve neoplazi dahildir.
Herhangi bir nedene bağlı iltihaplanmalar da dahil olmak üzere üst solunum yollarının yapısında veya işlevinde değişikliğe katkıda bulunan herhangi bir faktör, eğer altta yatan faktörler çözülmezse normal işlevi tehlikeye atacak ve kronik hasara yatkınlık yaratacaktır.
Kedi Üst Solunum Yolu Enfeksiyonunun Tedavisindeki Zorluklar
Eğer kronikleşmişse, kedi burnu tıkanıklığı, tedavisi zor bir hastadır.
Hastalığın seyri ne kadar uzun olursa, etkilenen dokular üzerindeki sonuçlar o kadar şiddetli olur ve hasta o kadar güçsüzleşir.
Muhtemel sebepleri ayırt etmek ve viral olmayan nedenleri dışlamak için mantıklı bir tanı planı ile bunu takip eden uygun tedavi seçimleri gerekir.
Viral bir enfeksiyon olsa bile, enfeksiyonun patolojik sonuçlarını azaltmaya yönelik tedaviler klinik belirtileri düzenleyebilir ve kontrol etmeye yardımcı olabilir.
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonuna Yatkın Olan Kediler
Her yaştan kedi etkilenebilir.
Kısa veya kıvrımlı burun kanalları veya çok küçük burun delikleri gibi konformasyonel (ırk veya malformasyon) özelliklere sahip kediler, çözülemeyen iltihaplanmaya yatkındır.
Mantar hastalığı belirli coğrafi bölgelerde daha alakalıdır ve bu da geçmiş toplamada seyahat geçmişinin dahil edilmesini önemli hale getirir.
Yaşlı kedilerin neoplazi kaynaklı belirtilere sahip olma olasılığı daha yüksektir.
Kedilerin Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Teşhisi
Hapşırma, burun ve sinüslerdeki reseptörlerin uyarılması nedeniyle oluşur. Hapşırmanın zamanlamasını, başlangıcını, süresini ve sıklığını bilmek yardımcı olabilir. Kronikleşme ve/veya enfeksiyona bağlı değişiklikler nedeniyle hapşırma durabilir. Bu durum akıntının birikmesine neden olabilir.
Burun akıntısı seröz (sulu ve akışkan), mukoid (jelatinimsi), pürülan (iltihaplı) veya kanlı olabilir. Akıntının gün boyunca veya mevsim boyunca değişip değişmediğini ve özellikle tek taraflı mı yoksa iki taraflı mı olduğunu bilmek yardımcı olur.
Solunum düzenleri ve sesleri anormal olabilir. Miyavlaması kısık veya sessiz olabilir, mırlaması farklılaşabilir.
Nefes alma 'geceleri daha kötüyse' bu bronşit anlamına gelebileceği gibi, evde bulunduğumuz zamanda ve sessizlikte daha fazla dikkatimizi çektiği için de olabilir.
Hareketli bir oyun oynadıktan sonra veya dinlenirken daha kötü olan sesler solunum müdahalesinin ciddiyetini veya salgıların hareketini yansıtabilir.
Bazı kedilerde mevsimsel alevlenmeler olur ve bu da alerjik veya temasında tahriş edici bir bileşene maruz kaldığını gösteriyor olabilir.
Kedinin burnuna tutulan soğutulmuş bir slaytla ya da camla, burun kanallarının açıklığı değerlendirilebilir.
Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonunun Tedavisi
Üst solunum yolu enfeksiyonları,
Kedi herpes virüsü veya kalisivirüs gibi bir virüsten şüpheleniliyorsa genellikle destekleyici bakımla tedavi edilir. Veterineriniz, kedinizin virüsle savaşırken bağışıklık sistemini desteklemek için probiyotikler veya amino asit takviyeleri (Spirulina C ve L-Lysine gibi) önerebilir.
Bazı kediler buhar terapisinden faydalanabilir ve veteriner hekiminiz, burun kanallarını nemli tutmak için kedinizi duş alırken banyoda tutmanızı önerebilir.
Kedilerde URI'ler bazen bakterileri içerebilir ve bu hastalara genellikle antibiyotik reçete edilir.
Kedinize antibiyotik reçete edilirse, etiket talimatlarını tam olarak uyguladığınızdan emin olunuz. Tedavi tamamlanmadan ilacı kesmeyiniz ve dozları atlamaktan kaçınınız. Kedinize reçete edilen antibiyotik herhangi bir gastrointestinal yan etkiye (kusma veya ishal gibi) neden oluyorsa, alternatif bir ilacın daha iyi tolere edilip edilmeyeceğini belirlemek için veterinerinize bildiriniz. Antibiyotik kullanımı sonunda vücudunu detoksifiye edebilmek adına, eğer mümkünse detoksa uygun beslenmesini sağlayınız.
Şiddetli ÜSYE'ler hastaneye yatırılarak oksijen tedavisi ve/veya nebulizasyon tedavileri ve enjekte edilebilir antibiyotikler gerektirebilir.
Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarını Tedavi Etmek İçin Evde Uygulanabilecek Yöntemler Var Mı?
Viral bir enfeksiyonun sonucu olan üst solunum yolu enfeksiyonları genellikle evde destekleyici bakımla (L-Lysine, sağlıklı beslenme ve oda sıcaklığı kontrolü) yönetilir.
Ancak, bakteriyel etkenler söz konusu olduğunda, bu enfeksiyonlar nadiren antibiyotik tedavisi olmadan çözülür. Reçeteli ilaçların gerekip gerekmediğini belirlemek için kedinizin klinik belirtileri hakkında güvenilir ve alanında uzman bir veteriner hekim ile görüşünüz.
Hemen ele alınması gereken daha ciddi bir enfeksiyonun belirtileri şunlardır:
İştahsızlık veya iştahta azalma
Ateş
Halsizlik
Gözlerden veya burundan yeşil-sarı akıntı
Nefes almada zorluk
Kedinizde yukarıdaki klinik belirtilerden herhangi biri varsa, tedavi görmek için hemen güvenilir ve alanında uzman bir veteriner hekim ile görüşünüz.
Ancak kediniz normal şekilde besleniyorsa ve yeterli enerjiye sahipse, durumu evde izlemeye devam edebilirsiniz.
Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonunun İyileşmesi ve Yönetimi
Herpes virüs salgınlarının ortalama iyileşme süresi genellikle iki haftadır.
Bu süre zarfında kedinizi yakından takip etmeniz önerilir. Kedinizin düzenli olarak yemek yediğinden ve enerji seviyelerinin kötüleşmediğinden, iyileştiğinden emin olunuz.
Bol bol su içtiğinden emin olunuz. Mümkünse evde hazırlayacağınız, tavukgöğsü gibi sağlıklı ve ona uygun gıdalar içeren yaş mamasına, şişelenmiş sulardan biraz ekleyebilirsiniz. Eğer sizin bardağınız ya da tabağınızdan su içmeyi seviyorsa, evinizin farklı yerlerine, sizin bardak ve tabaklarınıza benzer bardak ve tabaklarda daima temiz su bırakabilirsiniz.
Kedinizi, siz duş alırken buhardan faydalanabilmesi için suyun ona ulaşmayacağı bir konumu olabilirse ve bu onu korkutmazsa banyoda tutabilirsiniz.
Kediler için kullanımı onaylanmış ya da yeni doğan bebekler içi uygun olan ıslak mendillerle, düzenli olarak burun ve göz akıntılarını temizleyebilirsiniz.
Unutmayın, kedi herpes virüsü tedavi edilmez, daha ziyade yönetilir. Kedi herpesi teşhisi konulan kediler gelecekte başka bir viral salgın geçirmeye yatkındır.
Stres, viral enfeksiyonlara katkıda bulunan en büyük faktörlerden biridir.
Stresi engellemek adına kedinizin tedavisi bıyunca yanında olabilmenize dair çözüm önerileri oluşturmak adına hekiminizle görüşebilirsiniz.
Kedinizin tüm kaynaklara (yiyecek, su, kum kabı ve yatak) kolayca erişebildiğinden emin olunuz.
Kedinizin normalde titiz bir varlık olduğunu hatırlayınız ve tuvaletinin hemen yanında yatacak kadar halsiz olsa da ona yardımcı olunuz.
Kendinizi temizleyemediğinde onu destekleyiniz.
Doğa ile uyumun getirdiği sağlıkla, huzurla ve güvenle...
Comments